Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Niklas

/ #89

2014-05-12 14:40

Det här svaret fick jag idag. Jag vet inte om det var någon direkt ny information.

---

Hej!

Tack för din e-post med synpunkter på den framtida kraftvärmeanläggningen i Hagby och utbyggnaden av fjärrvärme i Täby. I Täby prioriterar vi miljöfrågorna. Ingen annan verksamhet har renat svenska städers luft så mycket som fjärrvärme. För att på ett hållbart sätt kunna säkra energibehovet i Täby kommun behövs ett kraftvärmverk. I Täby används fortfarande olja och el i stor utsträckning för uppvärmning av bostäder. Det här är alltså vår största miljösatsning.

Vi välkomnar dina frågor och har kortfattat besvarat dem nedan. Vi har förlängt samrådstiden så om du vill ha ytterligare svar är du varmt välkommen till samrådsmöten den 13 maj och 21 maj. Mer information finns också på kommunens hemsida, www.taby.se.

I ett växande Stockholm finns det behov av mer fjärrvärme. Mer än en tredjedel av fjärrvärmen i Storstockholm produceras idag med fossila bränslen och el, så Hagby kan förbättra den balansen och bidra till energiomställningen i Stockholmsområdet. Placeringen är vald med omsorg sedan många alternativa platser har utretts. På Hagby tas det redan idag emot en stor del avfall som är återvinningsbart och som kommer att förbrännas i anläggningen.

Transporterna kommer att gå på Norrortsleden. Till en början kommer faktiskt transporterna att minska. Idag fraktas det icke återvinningsbara materialet från Hagby till andra anläggningar. Genom att ta hand om materialet på plats slipper vi den typen av transporter. I en framtida utbyggnad av anläggningen med förbränning av biobränslen beräknas det bli en ökning med cirka 8 000 fordon per år, jämfört med dagens nivåer. Det kan jämföras med dagens trafik på Norrortsleden som uppgår till 8 miljoner fordon.

E.ON:s anläggning bygger på avancerad men väl beprövad teknik för förbränning och rening som sedan länge fungerar i Sverige och utomlands. Anläggningen kommer att regleras av strikta villkor. En förutsättning för kraftvärmeverket är en noggrann prövning av miljödomstolen.

Fjärrvärmesatsningen kommer att bidra till minskade koldioxidutsläpp globalt. Genom att successivt ersätta lokala oljepannor i Täby har vi möjlighet att minska de nuvarande koldioxidutsläppen med ca 15 000 ton per år. Nya koldioxidutsläpp kommer att genereras i kraftvärmeverket och därför har nettoeffekten av ökning och minskning beräknats. En fullstor anläggning med elproduktion och värmeleveranser även utanför Täby kommun skulle enligt beräkningarna minska koldioxidutsläppen netto i Stockholmsområdet motsvarande omkring 180.000 ton per år, vilket minskar växthuseffekten.

Andra utsläpp från förbränning kan ha lokal eller regional påverkan. Den planerade kraftvärmeanläggningen kommer att ersätta annan äldre och mindre effektiv el- och värmeproduktion i olje- eller fastbränsleeldade pannor i Täby och närliggande kommuner. Dessa genererar idag utsläpp av samma sorts föroreningar. Miljökonsekvenser, som uppstår av etableringen i Hagby, kommer att bedömas av miljödomstolen som tar särskild hänsyn till människors hälsa samt skydda miljön. Samtliga utsläpp ligger långt under den nivå som är tillåten enligt miljökvalitetsnormen.

Påverkan på såväl grundvattnet som Stora Värtan har utretts noggrant. En omfattande hydrogeologisk utredning är utförd för att säkerställa att någon negativ påverkan på grundvatten inte sker, varken under byggtid eller när anläggningen är i gång.

Det är Länsstyrelsen som avgör om den planerade anläggningen innebär en påtaglig skada för riksintresset som är utpekat på en del av området. Genomförd landskapsanalys visar på landskapets höga rekreations-, kultur- och naturvärden. Därför planeras vissa åtgärder. Mellan Skålhamravägen och anläggningen lämnas en skyddszon, med en damm och avskärmande planteringar. Ekar inom området kommer att bevaras i möjligaste mån. Ett respektavstånd lämnas till befintligt skogsbryn för att skydda vegetationen. Detaljplanen kommer inte att påverka några fasta fornlämningar.

Vid valet av kommunens samarbetspartner gjordes ingen skillnad mellan miljöpåverkan från de båda förslagsställarna E.ON och Fortum. Distributionsformen fjärrvärme och produktion i kraftvärmeverk betraktas som effektiv och lämplig teknik för omställning av energisystemet i Storstockholm oavsett placering.

Med vänliga hälsningar



Leif Gripestam (M)

Mats Hasselgren (FP)

Annica Nordgren (C)

Rut Casselbrant (KD)