Stoppa nedläggningen av LUM
Vi undertecknade protesterar härmed mot det aviserade beslutet från Lunds universitets ledning att lägga ned LUM, universitetets personaltidning sedan 56 år.
Vi menar att LUM har ett stort antal kvaliteter som gör den till en omistlig del av universitets både interna och externa information. Man kan också ha synpunkter på hur beslutet har meddelats – med mycket kort varsel, precis före julledigheterna och utan att vare sig LUM:s medarbetare eller universitetets personal i stort har fått någon förvarning eller möjlighet att uttala sig i frågan.
LUM är den i princip enda kommunikationskanal som verkligen når universitets samtliga 8 800 anställda och den definitivt enda som produceras i ett långsiktigt hållbart och lättillgängligt format, det vill säga på papper.
LUM är vidare en journalistisk produkt. Detta innebär att den inte bara är en kommunikationskanal för ledningen utan erbjuder ett granskande perspektiv och möjlighet att ta upp för personalen och lärosätet viktiga frågor till diskussion redan på ett tidigt stadium. Detta är särskilt angeläget på en arbetsplats som utmärks av kollegialt beslutsfattande och kritiskt tänkande.
Inför nedläggningshotet har medarbetare vittnat om LUM:s unika och viktiga roll för att skapa överblick och förståelse inom en mycket stor, decentraliserad och spretig organisation, liksom det värde som ligger i att olika medarbetare, verksamheter, ämnen och forskningsinriktningar får tillfälle att presentera sig och nå ut inför en bredare publik än de närmaste kollegorna inom den egna institutionen eller fakulteten. Denna funktion bidrar också till att öka den ömsesidiga kunskapen och förståelsen inom en komplex arbetsplats. Som en medarbetare har uttryckt det: ”LUM är en av få saker som ger samhörighet inom hela universitetet”.
En läsarenkät våren 2024 visade att mer än hälften av mottagarna läser varje nummer av LUM och att över 80 % läser minst hälften av numren varje år. Enkäten visade också att pappersutgåvan var mest läst och att man uppskattar tidningens stora bredd.
Sist men inte minst utgör en publikation som LUM ett unikt och svårersättligt historiskt källmaterial för den som i framtiden vill forska om Lunds universitetets historia. I den historik som utkom till universitetets 350-årsjubileum hade avsnitten om perioden efter 1968 varit närmast ogörlig att skriva utan de samlade årgångarna om LUM.
Lund den 17 december 2024
Thomas Achen
Fil dr, enhetschef, Enheten för uppdrag och utveckling, LTH
Jenny Bergman
Antikvarie, Historiska museet
Johanna Bergqvist Rydén
Fil dr, adjunkt, Avdelningen för Högskolepedagogisk Utveckling
Martin Degrell
Fakultetssekreterare, Kansli HT
Charlotta Levay
Fil dr, docent, Företagsekonomiska institutionen
Gisela Lindberg
Kommunikationsansvarig, Kansli HT
Evelina Lindén
Kommunikatör, Fasta tillståndets fysik resp Kommunikation och samverkan, LTH
Charlotte Hagström
Fil dr, docent, Institutionen för kulturvetenskaper
Kiki Lindell Tersmeden
Fil dr, universitetslektor, Språk- och litteraturcentrum
Björn Magnusson Staaf
Fil dr, docent, Institutionen för kulturvetenskaper
Micael Rübsamen
Fil dr, programkoordinator, Institutionen för Kommunikation och Medier
Hanne Sanders
Fil dr, professor, Historiska institutionen
Johan Stenfeldt
Fil dr, docent, Historiska institutionen
Martin Sunnqvist
Jur dr, professor, Juridiska institutionen
Fredrik Tersmeden
Fil dr h c, arkivarie, Sektionen Juridik och dokumenthantering
Åsa Thormählen
Koordinator, Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora
Elsa Trolle Önnerfors
Jur dr, docent, Juridiska institutionen
Yens Wahlgren
Webbredaktör, Kommunikation och Samverkan, LTH
Fredrik Tersmeden Kontakta namninsamlingens skapare