Byggnation av ett MTB-Center i Hanveden

Genom att skriva under denna namninsamling stödjer du oss, den lokala cykelklubben Länna Sport CK, i frågan om:

  • att det finns ett stort behov av ett MTB-Center på södra sidan av Stockholm
  • att Haninge Kommun projekterar och bygger detta MTB-Center i Hanveden i samråd med Länna Sport CK

Denna namninsamling kommer ligga till grund för ett förslag till Haninge Kommun om ett MTB-Center i Hanveden.

photo_2020-02-13_13-45-52.jpg

Vilka fördelar ger ett MTB-center för invånarna i Haninge Kommun?

Som invånare i Haninge kommun och hela Stockholmsregionen finns det många fördelar med ett MTB-center.

Några av fördelarna är:

  • Folk motionerar och rör på sig mer om det är tillgängligt
  • Barn och ungdomar aktiveras och tillfredsställs fysiskt och utmaningsmässigt
  • Barn och ungdomar får en plats där de kan hänga och ha roligt tillsammans samtidigt som de rör på sig istället för att driva runt på stan
  • Hela familjer och grupper av vänner kan umgås tillsammans när de utför en aktivitet
  • Alla de människor som idag har köpt en cykel men inte vet vart eller hur de ska använda den kan göra det på ett tryggt och kontrollerat sätt
  • De som vill träna riktig MTB har någonstans att göra det
  • De som vill utvecklas, träna och tävla för att bli så bra som möjligt inom MTB får en möjlighet att göra det på hemmaplan utan långa resor.
  • Riktig MTB-träning kan bedrivas i föreningsform
  • Spontanidrott kan bedrivas av den enskilde individen på ett tryggt och kontrollerat sätt
  • Breddidrott, spontanidrott och elitidrott bedrivs på samma område och utifrån samma förutsättningar
  • En stor social samlingsplats

Bakgrund

Mountain Bike är en sport som på allvar introducerades i Sverige under tidigt 90-tal och som sedan växte i liten skala fram till de försa åren av 2000-talet. De senaste tio- femton åren har dock sporten vuxit lavinartat. Människor verkar uppskatta möjligheten att kombinera träning med naturupplevelser och den energi som skog och mark ger. Samtidigt verkar kombinationen av fysisk trötthet, fart, material och tekniska utmaningar tilltala och skapa spänning för många.

På de långlopp som arrangeras runt om i landet är det mellan 1000-1500 deltagare i blandade klasser och åldrar och Cykelvasan är tävlingarnas flaggskepp med ca 13.000 startande på samma dag och lopp. Hittills under 2020 har det sålts fler cyklar än någonsin i Sverige och lagren både hos butiker och leverantörer ekar tomma. Detta vittnar om sportens attraktionskraft.

Tack vare det ökande intresset för sporten har det utvecklats en hel del leder och spår för MTB-cykling, de flesta i naturlig miljö. Det finns också cirka fem platser i Sverige där man har satsat på att bygga riktiga MTB-banor, anpassade för att vara trygga, säkra, utmanade och möjliga att tävla på (även efter internationell standard). Dessa är belägna bland annat i Falun, Vårgårda, Jönköping, Isaberg och Järvsö. Det finns dock inget riktigt MTB-center i Stockholm, det finns banor som eldsjälar har byggt, naturliga spår och leder, både uppmärkta och icke uppmärkta men inget center med riktiga banor med byggda hinder, olika svårighetsgrader, bra flow och riktig tävlingsstandard. Tyvärr gör detta att många stockholmare tvingas åka land och rike runt för att njuta av bra cykling och framför allt om de vill träna för att bli bättre och tävla. Att träna för att förbereda sig för en riktig MTB-tävling går egentligen inte att göra i Stockholmsområdet då banorna håller för låg kvalitet. Det blir därför svårt för en cyklist från Stockholm att förbereda sig och träna på ett tillfredställande sätt på hemmaplan.  

Slutlig vision för projektet

Den slutliga visionen med ett MTB-center i Hanveden är att det blir en heltäckande upplevelse för hela familjen och alla delar av samhället, alla ska kunna nyttja området utefter egen förmåga. För att detta ska vara realistiskt krävs flera olika leder av varierande och blandad svårighetsgrad, en pump-track, flow-track, teknikbana, CX-bana men också en möjlighet att ”hänga” och vara en del av miljön.

Teamet av människor och kompetenser

Vi som förening bidrar med den kunskap och engagemang samt den erfarenhet vi själva har som cyklister. Vi alla tävlar på hög nivå. Vi har också personer som en före detta världscupåkare i downhill, den nuvarande svenska mästaren i både XCO och XCM, en person med över 30 års erfarenhet av att tävla både nationellt och internationellt samt en rad andra duktiga cyklister som kan hjälpa till utifrån deras erfarenheter. Fördelen med detta är inte bara i själva byggnationsfasen utan och ur ett marknadsförings- och legitimitetsperspektiv. Om dessa personer sätter sitt namn bakom området får det en otrolig tyngd, dragningskraft och ”approved”-stämpel.

Vi har även kontakter inom företag som bygger banor och vi vet också vilka av dessa företag som har byggt bra och säkra banor/områden. Med denna kompetens i gruppen kan vi utmana och ifrågasätta de som anlitas för att bygga området och på så sätt längs vägen hjälpa till att säkerställa kvaliteten. 

Vi har också kontakter inom cykelbranschen både vad det gäller cykelvarumärken, cykelåterförsäljare och andra branschorganisationer och på så sätt bör vi kunna skapa bra ingångar i de flesta ändar för att sy ihop en bra helhet.

Det vi måste komplettera med är en riktig banbyggare, någon som kan rita och projektera från grunden samt själva byggarbetskraften. Vi är givetvis behjälpliga som byggarbetskraft i den mån vi kan.

 

Tack för att du stöttar vår vision om ett MTB-Center i Haninge!

Mathias Bohman - Orförande - Länna Sport CK

 


Mathias Bohman, Ordförande - Länna Sport CK    Kontakta namninsamlingens skapare

Skriv på denna namninsamling

Genom att skriva på godkänner jag att Mathias Bohman, Ordförande - Länna Sport CK kan se all information jag lämnar i detta formulär.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.

Vi offentliggör inte din e-postadress på nätet.


Jag godkänner att informationen som jag anger på det här formuläret behandlas i följande syften:




Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...