För ett hållbart skogsbruk - Skogar att älska!


Gäst

/ #4

2022-04-13 14:32

Tack Anna för att du/ni gör det här. Men jag undrar över det här med uppdrag/regleringsbrev och demokratin/folkstyret som vi har i form av representativ demokrati - vi har ju en grundlag också som handlar om att offentlig makt ska leverera trygghet (RF, Regeringsformen, kapitel 1, Statskickets grunder, paragraf 1 och 2).
Att driva all offentlig verksamhet affärsmässigt (New Public Management) förefaller enligt en mångfald olika sorters rapporter inte vara varken socialt eller ekologiskt hållbart. Så nu kommer vi till kärnfrågan: Hur i all sin dar ska vi som bor i landet kunna avkräva ansvar - om vår riksdag, vår regering och i EU, regioner och kommuner motsvarade demokratiskt valda ombud - slår dövörat till både vad gäller sociala och ekologiska konsekvenser av den har nyliberala kulturen? Det är ju av högsta vikt att de vi väljer som representanter inte ignorerar gränser för vad som är tillåtet och blundar för både varnings- och larmgränser vad gäller både sociala och ekologiska frågor. Ansvarsfrågan måste lyftas nu när vi är i det läge som IPCC rapporterar och vi har de flyktingströmmar globalt som krig och annan exploatering orsakat. Har ni några idéer om hur vi kan använda den "flanken" för att få till en reaktion. Jag bidrar gärna. //Anne Halldin Kolbäck

Aktiva medborgare är ett demokratiideal.
De uppfattas också som en brist i vårt samhälle.
- Ur Demokratiutredningens skrift nummer 27
Demokratiutredningen var en statlig utredning som under åren 1997 till 2000 publicerade 32 skrifter och 13 forskarvolymer som skulle vara dialogunderlag för 2000-talets folkstyre.