Giftstopp Norrort - Nej till avfallseldat kraftvärmeverk i Täby

Marianne och Tommy Thunberg

/ #114 Klargörande om Täbys fjärrvärme

2014-05-19 17:08

Visst har vi fjärrvärme i Täby

Täby har haft fjärrvärme sedan i mitten av 60-talet. Fjärrvärme är idag till 90 % utbyggt till de delar av Täby kommun där det är realistiskt och ekonomiskt försvarbart att bygga ut fjärrvärme, dvs. de centrala delarna och Arninge samt Hägernäs. Övriga delar av kommunen representerar för små volymer i förhållande till de stora kostnader det medför att dra dit fjärrvärmeledningar. Dessutom har en stor del av fastighetsägarna redan investerat i bergvärme, dvs. de kommer under överskådlig tid inte vara aktuella för fjärrvärme. I Täby finns idag fullt fungerande och bra anläggningar i form av pelletspannan i Arninge och en av pannorna i antingen Farmen eller Galten. Någon mer produktionskapacitet eller nya produktionssiter behövs inte för lilla Täbys behov. 2016 kommer Fortum och E.ON tillsammans med Geolösningar att leverera ca 140 GWh i Täby och det är väldigt nära ett fullt utbyggt Täbynät idag. Kommande behov spekulerar uppskattas till max 250 GWh och det behovet går att lösa via befintliga anläggningar.

Det är beklagligt att det i dagsläget går ut vilseledande information från ledande politiker att Täby är den enda kommunen utan fjärrvärme och att kraftvärmeverket gör Täby attraktivt. Vi har ett stort överskott på fjärrvärme i hela Stockholmsregionen och behovet att bygga ut detta överskott i Hagby, innebär både onödig spridning av miljöfarligt nedfall och ett stort ekonomiskt risktagande för oss skattebetalare. Det får även en oönskad inlåsningseffekter på upp emot 60 år, som hindrar satsningar på nya miljövänliga lösningar.

Vad gäller avfallet är informationen vilseledande. I såväl avtalet mellan Täby kommun och EON som i ansökan till Mark och miljödomstolen framgår det tydligt att det gäller verksamhetsavfall och import. Kommunen har skrivit bort alla möjligheter att påverka storleken på anläggningen och vilken typ av avfall som ska förbrännas. Idag dammsugs marknaden på avfall av energibolagen och det är avfallsmäklare som styr tillgång och efterfrågan. Eftersom Sverige inte har krav på spårbarhet bränns det giftigt avfall från bl.a Indonesien, Afrika och Italien. Skulle de sporadiska kontroller som förekommer visa sig att avfallet är högriskavfall, bränner man det i alla fall, eftersom det inte går att returnera. Dessa gifter kommer att skada våra barn och barnbarn och det är vårt ansvar att agera starkt mot dessa ekonomiska intressen. Att lägga denna anläggning så nära ett barnrikt tätbebyggt samhälle är enligt vår mening omdömeslöst. Vi vill inte ansvara för att göra vårt gröna och fina Täby till en avfallskommun och kommer att göra allt för att stoppa detta.


Täbyinitiativet är ett program som främst gynnar EON och Lundberg energi. Det finns inga beslutsunderlag tillgängliga i kommunen som ens klarar en första objektiv granskning. Det öppna system som ska vara först i världen finns inte ens beskrivet i ansökan till Mark och miljödomstolen. Inom näringslivet eller myndighetsvärlden skulle man aldrig få tillstånd att starta motsvarande högriskprogram.

Nya EU-direktiv innebär att nya byggnader från 2020 i stort inte får förbruka mer energi än de själva kan producera under en årscykel. För offentliga byggnader gäller detta från 2019. Liknande regler är på gång även i Asien och USA. FN:s klimatpanel IPCC har presenterat en uppmärksammad analys av åtgärder för att hejda den hotande utvecklingen på klimatområdet. Rapporten lyfter framförallt fram behovet av stora investeringar i teknik med effektivare användning av energi. Det gäller att hålla sig informerad om kommande trender på energimarknaden och då är en satsning på avfallsförbränning i kraftvärmeverk inte rätt väg för vår miljö. En mycket kostsam lösning ur alla perspektiv.