Överklaga domen Thomas Ahlstrand

Vi vill uppmärksamma avsaknaden av ett genusperspektiv i den friande domen i fallet om människohandel där den drabbade är en 15-årig flicka från Serbien.

Häromdagen rapporterade media om tre personer som friades helt i fallet om människohandel. Flickan ska enligt uppgifter i media ha sålts för 1 000 euro och blivit skickad till Svergie från Serbien. Enligt uppgifter i media skulle hon fungera som flickvän åt en svårt funktionshindrad 25-årig man.
Flickan ska ha hållits fängslad och blivit utsatt för sexuella övergrepp i ett års tid.


Mamman, pappan och den svårt funktionshindrade sonen friades helt för att "flickans uppgifter
är för osäkra", rapporterar SVT:s hemsida. Det verkar som att flickans trovärdighet föll då hon ändrade sin berättelse under rättegången. Alla som någon gång har följt ett fall om sexuella övergrepp, våldtäkt eller annat vet vilken stress flickan/kvinnan utsätts för. Att rätten dömer på detta sätt är problematiskt.

Vilka följer och bevakar hennes rättigheter och hur fungerar rättsväsendet utifrån ett genusperspektiv?

Vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand vittnar om bristerna i rätten när det gäller avsaknaden av ett genusperspektiv. Till TV4 säger han:

"Man kan konstatera också att vi har i vårt system, i vårt rättssystem har inget riktigt bra sätt att hantera personer som är svaga som befinner sig i utsatta och trängda situationer".

Vi undrar vad händer med flickan efter att domen meddelats. Är hon placerad i något ungdomshem? Hur blir det med hennes uppehållstillstånd? Ska hon utvisas och i så fall vilka är följderna

Vi uppmanar Thomas Ahlstrand att överklaga domen och att rättegången tar in ett genusperspektiv och kunskap kring personer som har utsatts för sexuella övergrepp i samband med stress.