Bevara daghemmet Myran
Bevara Myran och tryggheten för våra barn
Kommunstyrelsen i Jomala har nyligen fattat beslut om att säga upp avtalen för flera moduler i kommunen som i dagsläget används för dagisverksamhet. En av dessa moduler ligger vid Överby daghem, och det innebär att avdelningen för barn mellan 1-3 år, Myran, kommer att stängas.
Detta beslut innebär att barnen på Myran tvingas byta dagis och sedan, när de fyller 4 år, kunna återvända till Överby daghems avdelningen för 4-6år. Föräldrar är oroliga över konsekvenserna av detta beslut. Det handlar om småbarn, där trygghet är av största vikt. För många innebär detta inte bara ett byte av avdelning, utan ett byte av hela dagis – inte bara en gång, utan två. För de barn som går på Myran innebär detta att de tvingas gå igenom hela bytet en gång när de är yngre, och ännu en gång när de fyller 4. Föräldrarna oroar sig för att dessa frekventa byten kommer att påverka barnens känsla av trygghet, vilket är grundläggande för deras välmående och utveckling.
Detta beslut strider emot de värderingar som kommunens egen "Plan för välbefinnande i Barnomsorgen" lyfter fram. I planen står bland annat att alla barn har rätt till en trygg miljö, att trygga människorelationer är centrala, och att det psykologiska välbefinnandet och resiliensen hos både barn och personal ska stärkas. När kommunen nu väljer att säga upp avtalet för en modul som har varit en plats fylld av trygghet och kärlek för barnen, bryts dessa grundläggande värderingar. Överby daghem har alltid haft ett gott omdöme och är eftertraktat av föräldrar. En av de stora styrkorna har varit den stabila personalen, vilket har bidragit till tryggheten för barnen men också det fina samarbete som funnits mellan de två olika avdelningarna. När barnen ska flytta upp från Myran till Grodan(avdelningen för 4-6år) har det varit en naturlig övergång. Barnen känner till den stora avdelningen och likaså personalen. Att nu förlora denna modul är ett slag mot den trygghet som daghemmet har byggt upp under många år.
Enligt landskapslagen om barnomsorg och grundskola ska alla beslut som rör barnomsorg ha barnets bästa som utgångspunkt. Dessutom stipulerar 1 kap. 1 § att barnomsorgen ska ge barnen positiva upplevelser och trygga relationer som stärker självkänslan. Att förflytta barn mellan olika daghem under de första åren av deras liv kan inte anses bidra till dessa förutsättningar. För barn, särskilt de med särskilda behov, är kontinuitet och stabilitet avgörande för en trygg och utvecklande miljö. I dagens samhälle ser vi också en ökad andel barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), som i ännu högre grad behöver en trygg och förutsägbar miljö. Dessa barn mår bäst av att vistas på samma daghem under lång tid, med välkända rutiner och personal, samt undvika stora barngrupper. En förflyttning av barnen till olika dagis är inte förenlig med dessa behov.
Man ser också att det finns ett stort behov av fler dagisplatser i kommunen, inte minst med tanke på den stora inflyttningen i Jomala och det nya bostadsområdet Vikingabo som nu byggs upp. Många nya barnfamiljer kommer att behöva dagisplatser, och vi tror att det är viktigt att dessa platser finns tillgängliga på flera orter inom kommunen. Det skulle vara olyckligt om barn i närliggande områden av Överby inte kan få plats på sitt lokala dagis, utan istället måste köras till andra områden. Om det under en period skulle finnas fler dagisplatser än behovet kan det inte vara något problem. Tvärtom skulle det kunna bidra till bättre arbetsmiljö för personalen och en mer individuell omsorg för barnen, utan att de tvingas vistas i stora grupper.
Vi vädjar därför till kommunen att överväga att bevara Myran och på så sätt skapa en trygg och långsiktig lösning för våra barn, där både deras behov av stabilitet och trygghet tillgodoses, samt hänsyn tas till praktiska och miljömässiga faktorer. Vi har full förståelse för att det finns byråkratiska aspekter att ta hänsyn till, såsom tillfälliga bygglov och höga hyreskostnader för moduler. Men vi tror att det finns andra möjliga lösningar att överväga.
Jeanette Karlsson Kontakta namninsamlingens skapare