Bort med aversiv hundträning från TV!

Quoted post


Gäst

#6

2013-11-04 22:43

Eftersom jag inte tror att jag får något svar på vad denna inlärningspsykologi består av tar jag tillfället i akt att ge den nu så moderna inställningen att hundar aldrig behöver ett nej lite mothugg. Verkar vara ett utmärkt forum för detta! Pendeln svänger mellan ytterligheter, som i allt annat, mellan hårda tag, koppelryck och få belöningar till att avleda och ge godis, aldrig säga nej och bara belöna beteenden som hunden själv bjuder på. Ingen av ytterligheterna är en bra väg till harmoniska och väl fungerande hundar, oavsett ras och ändamål! Dessutom kan det vara på plats att påpeka att de instruktörer som är så illa sedda av ytterligheten "aldrig ett nej" inte visar på några "quick fix". Däremot kan människorna med "problemhundar" se att en viss hantering faktiskt ger effekt. Hur skulle de annars kunna motiveras att fortsätta träna sin hund och lära sig mera om hur hundar fungerar och tillägna sig större hundkunskap? Har aldrig sett i något av de program som räknas upp att tränaren har påstått att hunden på något sätt är färdigtränad efter en dag. Tvärtom påpekas det att en helt ny inställning från ägarna krävs och därtill massor av träning.

Svar


Gäst

#9 Re: Gäst 2013-11-04 23:43

2013-11-05 00:32:11

#6: -

Hej!

Läs gärna detta för att få mer information och förståelse för vår ståndpunkt. Naturligtvis skulle vi gärna skriva mycket mer för att ge ännu tydligare bild av vad vi menar, men folk orkar tyvärr inte läsa hur mycket text som helst. Så för vidare läsning, följ länkarna nedan skrivna av andra tränare som använder positiva inlärningsmetoder.

http://kmalm.se/blogg/fenomenet-cesar-millan/

http://www.nosvisklickerkunskap.se/CesarMillanhundviskarenvadsagerhanmellanraderna.....htm

Visst kan man ha olika uppfattning om hundträning, men metoderna som visas i programmen strider mot svensk lag, det är ren fakta, det finns därför ingen anledning att visa dem i tv.


Gäst

#10 Re: Gäst 2013-11-04 23:43

2013-11-05 00:33:25


Gäst

#12 Re:

2013-11-05 06:01:36

#6: -

Var god ange andra problemområden där "quick fixes" fungerar.

Ska man försöka stoppa en hund som gör utfall mot en människa? Nog så, människor i gemen (och inte många hundägare) vet att utfall är ett förhållandevis milt hot.
Men fundera över varför hunden är hotfull? Låt mig komma med svaret på en gång. Den känner sig hotad. Den är i koppel och kan inte fly. Då är enda lösningen för hunden att hota tillbaks för att skrämma bort hotet.

Är således svårt att genom med ökad hotfullhet från ens egen sida göra situationen bättre. Den effekt som möjligen kan ses är att hunden blir på ytan helt lugn, men full av stress. Hot av typen att någon som står över en och visar tänderna och morrar, skäller högt är för en hund att ha förlorat ett slagsmål och finns inga andra alternativ än att ge sig eller riskera att dö.

Kan kanske föreställa dig de psykiska konsekvenserna för hunden?

Gnu

#20 Re:

2013-11-05 07:36:19

#6: -

Jag har aldrig sagt att ordet nej aldrig behövs. Men vi använder ordet nej alldeles för mycket. Jag baserar min hunträning på ny forskning. Vad baserar du din på? CM är INTE en bra hundtränare!

Peter Carlsson

#28 Re:

2013-11-05 09:30:20

#6: -

Om du tror att modern hundträning handlar om att aldrig säga nej eller att bara vänta ut "rätt" beteende i betydelsen att ignorera "fel", är du inte ett dugg insatt och saknar all trovärdighet i debatten. Det finns kilometervis med kunskap om modern hundträning och hundsyn tillgänglig för var och en exempelvis via en enkel sökning på nätet. Du ställer upp falska argument, och minskar ytterligare din trovärdighet, när du skriver "Har aldrig sett i något av de program som räknas upp att tränaren har påstått att hunden på något sätt är färdigtränad efter en dag." Ingen har ens antytt att så skulle vara fallet. I stället för att reagera med ryggmärgen och föra fram falska argument, vore det klädsamt att först lyssna och ta reda på vad det egentligen är du försöker kritisera. För mig framstår du i din oseriösa kritik bara som ännu en förvarare av förlegad, utdaterad kunskap, helt ointresserad av vetenskap och etik. Stig ut ur skuggorna i stället, och stå för vad du egentligen tycker. I ditt eget namn.

//Peter Carlsson.

Assar

#65 Re: Här handlar det inte om endast ett nej

2013-11-05 19:27:50

#6: -

Hårda koppelryck (halsband, strypkoppel etc) ger hunden nackproplem, kan också leda till ryggproblem. Jag hatar detta eviga ryckande i koppel när hunden har halsband. Köp en sele till hunden, av selen blir hunden lungnare, och mindre benägen att dra etc.. Jag talar av egen erfarenhet!