Sollentuna kommuns skolor ska vara bra skolor!
Till Sollentunas kommunstyrelse
---------------------------------------
Vi som skrivit under namninsamlingen vill att ni i kommunstyrelsen skyndsamt ger rektorerna på Sollentuna kommuns skolor en budget som möjliggör:
-Små klasser/undervisningsgrupper/barngrupper.
-Hög lärartäthet, åtminstone över rikssnittet.
-Hög andel behöriga lärare.
-Hög personaltäthet.
-Ändamålsenliga lokaler/inredning och skolgårdar.
-Att lärare kan köpa in de läromedel och materiel de vill använda i sin undervisning.
-Skolutflykter till t.ex. museum/teater.
Alltså ger rektorerna möjlighet att bedriva skolverksamheter med hög kvalité.
---------------------------------------
Här kommer en förklaring till varför namninsamlingen behövs:
På kommunens hemsida står det: "Sollentuna är en välmående kommun med en god ekonomi." och "I Sollentuna arbetar vi för att vara Sveriges bästa skolkommun.". Den kombinationen borde innebära att Sollentuna kommuns skolor är glimrande guldkorn bland Sveriges skolor. Det borde innebära att våra skolor har små klasser, hög lärartäthet, hög andel behöriga lärare, hög personaltäthet, ändamålsenliga lokaler, samt en generös budget till läromedel, materiel och skolutflykter.
Dessvärre ligger Sollentuna anmärkningsvärt nog i bottenskiktet bland Sveriges 290 kommuner, både vad gäller lärartäthet och pengar till läromedel.
Lärartäthet plats 252-259 av Sveriges 290 kommuner enligt skolverkets statistik för läsåret 23/24. Tittar vi enbart på de kommunala skolorna hamnar Sollentuna kommun på plats 244-247.
Vad gäller läromedel ligger Sollentuna på plats 281 av 290 enligt senaste läromedelsbarometern, 2022. Läromedelsbarometern är en sammanställning från branschorganisationen läromedelsföretagen, som innefattar både analoga och digitala läromedel.
Det är tyvärr inte särskilt ovanligt att Sollentunas kommunala grundskolor har klasser med ca 30 elever, och att de klasserna regelbundet har undervisning med en (1) lärare. Det är orimligt att förvänta sig att en ensam lärare skulle kunna hinna med att se, uppmuntra, stötta och utmana alla elever i en så stor klass. Även om det är en mycket erfaren och skicklig lärare. Många lärare tycker också att det är svårare att upprätthålla en god studiero i stora klasser. Skolpersonal behöver bra förutsättningar för att kunna ge eleverna en bra skolgång. Detsamma gäller i fritidshemmen och förskolorna, generellt alldeles för låg personaltäthet och stora barngrupper.
Sollentuna kommuns skolor har bantats ned under lång tid.
I lokaltidningen Mitt i Sollentuna publicerades år 2023 en artikel med rubriken "Oro i skolorna när personal sägs upp" i den uttalar sig en rektor om förändringen över tid.
"När Pia Westergren började arbeta i skolan för drygt 20 år sedan brukade 22 elever per klass bära alla kostnader, berättar hon. Så är det inte längre.
– Nu tangerar vi 28 elever, i alla fall på Helenelundsskolan."
Kommunen är ansvarig för de kommunala skolorna.
Ni i kommunstyrelsen behöver därför se till att rektorerna får förutsättningar att bedriva skolverksamheter av hög kvalité. Gör det nu, en skolgång går inte i repris.
Vänliga hälsningar
Från oss som skrivit under.
Namninsamlingen är partipolitiskt obunden och ett samarbete mellan
www.solfn.se och www.braskolor.blog
Malin Lundqvist Kontakta namninsamlingens skapare
Denna namninsamling har stängts av sin skapare. |