Protest mot nedläggningen av Radioföljetongen i public service
Kontakta namninsamlingens skapare
Protesten med underskrifter har lämnats in till Sveriges Radios ledning som har svarat
2024-06-04 20:30:04Tack alla ni som skrivit under protesten mot nedläggningen av radioföljetongen i Sveriges Radio P1!
Protesten med alla era namnunderskrifter och kommentarer har lämnats in till Sveriges Radios ledning och vi har fått svar. Sveriges Radio blev under vintern pressat av omfattande besparingar på 225 miljoner kronor, vilket har drabbat flera folkkära program. De växande ljudboksföretagen har även börjat kräva vad de anser som sin tribut. Så här står det i svaret bland annat: "De senaste åren har det blivit svårare och dyrare för oss att få rättigheter av bokförlag och ljudboksföretag för att sända bra och intressanta böcker i Radioföljetongen. Förlagen vill behålla böckerna till sina egna ljudbokstjänster. Så det faktum att ljudboksmarknaden har ökat starkt på senare år har bidragit till att vi har fått sämre möjligheter att göra Radioföljetongen. Inte heller får vi rättigheter att sända sådant som redan finns i vårt arkiv utan nya stora kostnader."
Vi kan tycka att uppläsningarna i Radioföljetongen till största delen har varit böcker som inte är att betrakta som typ bästsäljande titlar för ljudboksföretagen. Men det kan ju faktiskt vara så att de håller hårdare på alla rättigheter nu.
Vi kan i alla fall trösta oss med att i sommar kommer en radioföljetong att sändas, under hela året sänds specialskrivna noveller och så finns ju Lundströms bokradio kvar.
En skön boksommar önskar vi er alla - och stort tack igen för ert engagemang för ett rikt och fritt public service med kvalitet!
Åsa Kling och Cecilia Nilsson
Åsa Kling
Radioföljetongen i Sveriges Radio P1 har lagts ned. Protesten mot detta svek i public service fortsätter!
2024-04-29 21:28:32Tack alla ni som skrivit under! Läs gärna uppdateringen här, varandras kommentarer och sprid denna protest vidare! Vi håller den öppen ett litet tag till.
Radioföljetongen var unik för att den var
Att lyssna på en bok kan vara en ingång till läsning, ett sätt att väcka läslusten och göra litteraturen mer tillgänglig, menar Alexandra Borg, forskare i litteraturvetenskap (Noll27, 1, 2017), som samtidigt varnar för att kvalitetslitteraturen riskerar att drunkna i överutgivningen av ljudböcker.
Radioföljetongen lades ned i april av besparingsskäl - en i raden av nedskärningar inom kulturen, som tyvärr mest verkar drabba kulturyttringar med hög kvalitet men låg kommersiell potential.
Tag tillbaka detta unika program, Sveriges Radios ledning - det behövs!
• tillgänglig för alla
• kunde hjälpa människor att få tillgång till litteratur de kanske inte hittat till själva annars
• var det enda program som erbjöd lite längre berättelser och lite mer komplex litteratur.
Dessutom var böckerna som lästes upp utvalda av litteraturkännare på Sveriges Radio.Att lyssna på en bok kan vara en ingång till läsning, ett sätt att väcka läslusten och göra litteraturen mer tillgänglig, menar Alexandra Borg, forskare i litteraturvetenskap (Noll27, 1, 2017), som samtidigt varnar för att kvalitetslitteraturen riskerar att drunkna i överutgivningen av ljudböcker.
Radioföljetongen lades ned i april av besparingsskäl - en i raden av nedskärningar inom kulturen, som tyvärr mest verkar drabba kulturyttringar med hög kvalitet men låg kommersiell potential.
Tag tillbaka detta unika program, Sveriges Radios ledning - det behövs!
Åsa Kling och Cecilia Nilsson
Åsa Kling