Protest mot förslag på ny detaljplan för Vårdaren 8 på Rosenlund

Kontakta namninsamlingens skapare

Nytt yttrande 240813

2024-08-13 19:29:15

 

Hej!
Jag har skrivit ihop ett väl tilltaget yttrande angående nybyggnationen vid vårdcentralen. Min tanke är att hellre skriva för mycket än för lite då ett eventuellt överklagande ska vara kopplat till yttrandet, bifogar yttrandet nedan:

Ref: Diarienummer Stbn/2018:117, Detaljplan för Vårdaren 8, Rosenlund, Jönköping

 

Yttrande gällande detaljplan för Vårdaren 8, Rosenlund, Jönköping

 

Låt oss återigen slå fast att de boende inte har något emot byggnationsplanerna i sig utan att vår förväntan och förhoppning är att projektet genomförs med respekt för de boendes situation samt i harmoni med befintlig byggnation.

 

Tyvärr har det nya förslaget inte tagit hänsyn till flera av de punkter vi lämnat in sen tidigare vilket gör att flera av dem kvarstår.

 

Trafik

 

Inom planförslaget planeras att Karbingatan öster om planområdet ska förlängas och anslutas till Hermansvägen. I dagsläget upplever vi att trafiksituationen i området är stökig både morgon och eftermiddag, speciellt förbi hus i området och runt skolorna. Detta ser ut att bli betydligt värre i och med planen att öppna upp och bredda Karbingatan mot Hermansvägen. Karbingatan kommer bli en genomfart för ännu fler bilar då man leder in trafik i området där det också rör sig många barn. Vi har flera synpunkter på förslaget:

 

1. Syftet med gatan – allmänt intresse ställt mot enskilt intresse

 

Proportionalitetsprincipen i plan och bygglagen kräver att kommunen tar hänsyn till både allmänna och enskilda intressen. I de yttranden som lämnats in tidigare i processen kan man se att alla boende i området är emot att öppna upp Karbingatan, även allmänna intressenter såsom Rosenlundsskolan, Arredalens och Rosenlunds förskolor och Jönköpings region är emot förslaget. Således ett kompakt motstånd från både allmänna och enskilda intressen.

 

Detta ska ställas emot en allmän formulering om att ”syftet med att förlänga Karbingatan åt öster är att öppna upp gatan för att koppla samman det kommunala vägnätet i enlighet med översiktsplanen för den centrala tätorten”.

 

I översiktsplanen går att läsa ”Stadsgator ska koppla samman områden genom många gena kopplingar. Gatunätet ska ha genomströmning och återvändsgator ska i allmänhet undvikas.”

 

Kommunen är skyldig att redovisa syftet med gatan och på vilket sätt den uppfyller ett allmänt intresse. Givet ovan är kommunens argument vagt och alltför generellt och tar inte hänsyn till det lokala samhällets levnadsvillkor.

 

2. Syftet med gatan kopplat till översiktsplanen för Jönköping

 

I översiktsplanen för Jönköping diskuteras ett antal stadsbyggnadsprinciper.

 

Citat: ”Stadsbyggnadsprinciperna ska ses som ambitioner som inte alltid kan uppnås i varje enskilt fall”

 

I detaljplanen står det ”Det är en målsättning att öppna upp gator där det anses vara rimligt och där ytor finns för att förbättra trafikflödet och undvika återvändsgator”

 

En ambition är mycket mer generell än en målsättning, kommunen måste motivera om det kan anses vara rimligt att öppna upp Karbingatan givet de lokala förutsättningarna och det massiva motståndet från både allmänna och enskilda intressen.

 

3. Expropriering av mark

 

För att kunna öppna upp Karbingatan måste kommunen lösa in mark som ägs av Vårdaren 7. Enligt expropriationslagen 2 kap. 1§ tredje stycket:

 

Inom tätbebyggt område får expropriation ske endast om

 

1. det med skäl kan antas att marken eller utrymmet inom överskådlig tid kommer att beröras av byggnads- eller anläggningsåtgärd, som är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt, eller

 

2. det med hänsyn till intresset av att främja ett planmässigt byggnadsskick eller av annan därmed jämförlig orsak är angeläget att kommunen får rådighet över marken eller utrymmet.

 

Det finns ingen väsentlig betydelse från allmän synpunkt enligt punkt1 ovan, kommunen har inte redogjort för detta.

 

I de yttranden som lämnats in tidigare i processen kan man se att alla boende i området är emot att öppna upp Karbingatan, även allmänna intressenter såsom Rosenlundsskolan, Arredalens och Rosenlunds förskolor och Jönköpings region är emot förslaget.

 

I stället finns det alltså ett starkt motstånd, från både allmänt och enskilt intresse, till att förlänga Karbingatan.

 

4. Utredning om alternativa lösningar saknas

 

Bilar från de tänkta bostäderna kommer vilja ta sig ut till Huskvarnavägen eller till E:4an. Hermansvägen är den bästa vägen att använda för bägge alternativen.

 

Det går att lösa trafiksituationen utan att öppna upp Karbingatan. Tex. man kan anlägga en vändplan där betongsuggorna står idag. Infart till parkering på vårdaren 5 och 7 kan ske från Hermansvägen. Tilltänkta parkstråket på vårdaren kan således kopplas ihop med parken i vårdaren 5 och 6 utan en väg emellan. Detta är i enlighet med översiktsplanen för Jönköping som förordar ”en sammanhängande grönstruktur”.

 

5. Irrelevant utredning om trafikflöden

 

Utredningen av trafikflöden är irrelevant då befintlig trafiksituation i närområdet inte beaktats. Kommunen friskriver sig från detta i kommentaren till punkt 21 i samrådsredogörelsen.

 

Plan och bygglagen beskriver på ett flertal ställen att hänsyn måste tas till omgivningen vilket innebär att kommunen, enligt gällande lag, inte kan friskriva sig från detta.

 

Inte heller finns trafiken i södergående riktning på Granatgatan förbi Rosenlunds förskola med i flödesberäkningen, denna gata är hårt belastad idag.

 

För de bilar som leds in i området saknas det bra alternativ för att ”hitta ut”.

 

Utfarten Granatgatan/Hermansvägen är trång, i praktiken kan bara en bil åt gången trafikera korsningen. Här riskerar det att uppstå köer, dessutom ligger Rosenlunds Förskola utmed Granatgatan där föräldrar hämtar och lämnar sina barn varje dag.

 

Inne i villaområdet är det redan trångt på gatorna och det är svårt för bilar att kryssa sig igenom området.

 

Källgatan är hårt belastad med personal och föräldrar med anknytning till Rosenlundsskolan. Husargatan är tungt trafikerad med personal och besökare till regionens hus och vårdcentral. Boenden i området har under en längre tid velat få till en minskad trafikbelastning, liggande förslag går tvärtemot detta.

 

6. Irrelevant utredning av buller

 

Utredningen av buller är irrelevant då kommunen friskrivit sig från att utreda närområdet. Kommunen friskriver sig från detta i kommentaren till punkt 21 i samrådsredogörelsen.

 

Plan och bygglagen beskriver på ett flertal ställen att hänsyn måste tas till omgivningen vilket innebär att kommunen, enligt gällande lag, inte kan friskriva sig från detta.

 

Hur detaljplanen påverkar närområdet måste utredas.

 

7. Barnperspektiv

 

I kvarteren Vispen, Vaggvisan, Vävstolen, Väpnaren, Våren och Vättern bor det många barn. Förslaget innebär en otrygg miljö för barn och föräldrar i området.

 

NTF säger att ”Barn ska ha möjlighet att röra sig fritt i sin närmiljö utan risk för att skadas i trafiken. Närmiljö och skolvägar ska säkras utifrån barnens förutsättningar och mognad. Införande av bilfria zoner vid skolor ska öka.”

 

Barnperspektivet i området är inte utrett i förslaget och behöver utredas.

 

8. Trafiksituation vid Rosenlundsskolan och Rosenlunds förskola

 

Trafiksituationen är stökig både morgon och eftermiddag runt Rosenlunsskolan och Rosenlunds Förskola. I dagsläget finns det ett stort behov av att förbättra situationen, både från rektorer, föräldrar och personal. Förslaget innebär en försämring av nuvarande situation med köer och ökad risk för olyckor som följd. Detta behöver utredas.

 

9. Trafiksäkerhet

 

En utredning om hur trafiksäkerheten i allmänhet påverkar boendemiljön i villakvarteren och vårdaren 7 saknas, detta behöver utredas.

 

10. Parkeringsytor

 

En utredning om hur minskade parkeringsplatser påverkar trafiksituationen och mängden trafik in i villakvarteret saknas. Gatorna i villakvarteret är trånga och används för parkering för boende samt anställda vid och besökare till Regionens hus och vårdcentralen. En förlängning av Karbingatan kan innebära att de trånga gatorna utmed villakvarteret används som parkering för de bilar som inte får plats vid nya bebyggelsen. Kommer innebära försämrad trafiksäkerhet, detta behöver utredas.

 

11. Blåljuspersonal

 

Idag är det svårt för blåljusfordon att komma fram mellan alla bilar som står parkerade på gatorna i villakvarteren. Ökad trafik innebär att det tar ännu längre tid att nå fram till en nödsituation och ökar risken för olyckor. Detta behöver utredas.

 

Förbättringsförslag

 

Bilar från de tänkta bostäderna kommer vilja ta sig ut till Huskvarnavägen eller till E:4an. Hermansvägen är den bästa vägen att använda för bägge alternativen. Vi anser att man kan anlägga en vändplan där betongsuggorna står idag. Infart till parkering på vårdaren 5 och 7 kan ske från Hermansvägen. Den del av Karbingatan som tillhör Vårdaren 7 kan integreras i det tilltänkta parkstråket för att öka tillgängligheten för fotgängare och cyklister i området.

 

Byggnadernas höjd

 

Planförslaget innebär byggnader med upp till 11 våningar, detta harmoniserar inte med övriga byggnader i området. De höga byggnaderna riskerar att påverka livskvaliteten hos oss närboende genom att skugga omgivningen, blockera utsikten, skapa buller och vindproblem samt påverka det sociala livet i området. Det är därför viktigt att hänsyn tas till dessa faktorer vid fortsatt planering av området, för att minimera de negativa effekterna. Vi har flera synpunkter på förslaget:

 

1. Förslaget harmoniserar inte med övriga byggnader i området

 

Befintlig detaljplan beskrev inget om höghus när boende i området förvärvade sina fastigheter. Höghusen står i kontrast till den omgivande arkitekturen och påverkar områdets estetiska utseende negativt.

 

2. Försämrad livskvalité för boende i närliggande fastigheter a. Insyn

 

Höga planerade byggnader kommer att öka insyn i befintliga fastigheter. Det kan vara svårt att känna sig avslappnad och trygg i egna bostadsmiljön om man känner sig ständigt övervakad. Det är viktigt att hitta en balans mellan ökad insyn och skydd av integritet och privatliv för att skapa en trygg och trivsam bostadsmiljö för alla.

 

b. Utsikt

 

Höghusen skapar en känsla av instängdhet för boende i området, eftersom de är omgivna av höga byggnader och har mindre tillgång till öppna ytor.

 

c. Värdeminskning på närliggande fastigheter

 

Försämrad utsikt, kraftigt minskat ljus och ökat trafikbuller har en negativ inverkan på värdet av kringliggande fastigheter

 

d. Skuggning

 

Utredningen om sol och skuggstudien är bristfällig. Utredningen måste innefatta fler tidpunkter över året, exempelvis sommar och höst. Sol och skuggstudie för ny bebyggelse

 

behöver jämföras med samma studie av befintlig bebyggelse. Utifrån gjord studie ser vi flera problem:

 

Minskat ljus / ökad skuggning: Skuggstudien visar kraftigt ökad skuggning för boenden i närområdet. Tidig vår och höstsol kommer försvinna helt och minska ljusflödet inomhus och utomhus. Detta kan påverka hälsan negativt genom att minska nivåerna av Dvitamin i kroppen och öka risken för depression och andra psykiska problem.

 

Känsla av instängdhet: Förslaget kan skapa en känsla av instängdhet för invånarna, eftersom de är omgivna av höga byggnader och har mindre tillgång till öppna ytor. Detta kan leda till känslor av stress och oro.

 

Minskad trivsel: Förslaget minskar trivseln för boende i området genom att minska tillgången till naturligt ljus och sol. Detta kan påverka både hälsan och humöret negativt.

 

Ökad energiförbrukning: Minskade nivåer av naturligt ljus kan också leda till ökad energiförbrukning för belysning och uppvärmning av bostäder, vilket kan påverka miljön negativt.

 

Försämrad estetik: Den kraftigt ökade skuggningen kan också påverka utseendet på fastigheter och området som helhet, vilket kan minska dess estetiska värde och därmed påverka boendemiljön.

 

Förbättringsförslag

 

För att minimera riskerna beskrivet ovan måste antal våningar begränsas till 6 generellt. Östra planområdet för Vårdaren 8 måste begränsas till 5 med hänsyn till beskrivna riskfaktorer. Detta kommer också harmonisera med befintlig bebyggelse i området.

 

Henrik Hammarnäs Karbingatan 3 554 53 Jönköping

0736-638858


Henrik Hammarnäs

Uppdatering

2024-06-11 17:52:17
Hej!

Stadsbyggnadsnämnden har nu skickat ut en ny detaljplan efter de yttranden vi lämnade in.

Tyvärr står kommunen fast vid att öppna upp Karbingatan för trafik in i villaområdet. Man räknar med totalt 500 extra fordonsrörelser per dygn i området.

Jag och representanter för seniorhusen har bokat ett möte nästa vecka med Joakim Kjell (planarktitekt) och Anne-Marie Hedlund (stadsbyggnadsnämndens ordförande). Vi kommer diskutera gatan in i villaområdet och byggnadernas höjd.

Bifogar nya planbeskrivningen, finns även på:


Vi har till den 29/8 på oss att lämna in synpunkter på nya förslaget. Det är nödvändigt att lämna in nya synpunkter för att kunna överklaga ett beslut vid senare skede.

Återkommer efter mötet.

/Henrik

Henrik Hammarnäs



Dela denna namninsamling

Hjälp den här namninsamlingen att få fler underskrifter.

Hur sprider man en namninsamling?

  • Dela namninsamlingen på din Facebookvägg och i grupper som rör ämnet för din namninsamling.
  • Kontakta dina vänner
    1. Skriv ett meddelande där du förklarar varför du skrev på namninsamlingen, då människor är mer benägna att skriva på om de förstår hur viktig frågan är.
    2. Kopiera och klistra in namninsamlingens webbadress i ditt meddelande.
    3. Skicka meddelandet via e-post, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram och LinkedIn.



Betald annonsering

Vi kommer att visa annons för den här namninsamlingen för 3000 människor.

Läs mer...