Låt hästtävlingarna fortsätta!
Kontakta namninsamlingens skapare
Svar från ridsportförbundet
2021-01-17 05:30:33Strömsholm 2020-12-22
Svar angående namninsamling avseende Svenska Ridsportförbundets tävlingsverksamhet
Svenska Ridsportförbundet har den 21 december 2020 tagit emot en namninsamling från Emma Borgstrand och Kajsa Örnberg. Namninsamlingen avser Svenska Ridsportförbundets beslut angående tävlingsverksamhet under Coronapandemin.
Regeringens, myndigheternas och Riksidrottsförbundets föreskrifter, råd och rekommendationer ligger till grund för Svenska Ridsportförbundets beslut.
Under året har majoriteten av våra tävlingar kunnat genomföras på ett anpassat sätt utifrån Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets rekommendationer. Under perioder har tävlingsverksamheten varit helt eller delvis inställd.
Från och med den 14 december till och med den 30 juni gäller Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och nationella allmänna råd.
Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen, som Svenska Ridsportförbundet tillhör, och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:
• håller avstånd till varandra,
• inte delar utrustning med varandra,
• när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus,
• undviker gemensamma omklädningsrum,
• reser till och från aktiviteten individuellt,
• utför aktiviteten i mindre grupper.
Personer som är födda 2004 eller tidigare bör förutom ovanstående även avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Föreningar bör avstå från att ordna eller delta i sådan tävlingsverksamhet.
Precis som tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla. Enligt Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd får barn födda 2005 och senare fortsatt träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar.
Som en följd av Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och nationella allmänna råd, har förbundsstyrelsen beslutat att tillåta tävling från och med den 25 januari 2021 för de som utövar yrkesmässig idrott och tillåta barn födda 2005 och senare att delta i enstaka tävlingar.
1
Ridsportens Hus, 734 94 Strömsholm, Besöksadress: Herrskogsvägen 2, Tel 0220-456 00, www.ridsport.se
Övriga tävlingar ställs för närvarande in till och med den 30 juni.
Vi beklagar verkligen och förstår besvikelsen hos de ryttare som inte ges möjlighet att tävla under restriktionsperioden. Vi hoppas att lättnader av restriktioner kan genomföras så fort utvecklingen av pandemin tillåter det. Det är viktigt att notera att slutdatumet 30 juni kan tidigareläggas om nya beslut kommer från myndigheterna.
Vi följer noga utvecklingen och för nära dialog med Riksidrottsförbundet och berörda myndigheter där vi framhåller ridsportens särart och hur vi tar ansvar i den allvarliga situation vi är i. Vi lyfter exempelvis att ridsporten alltid är noga med avstånd, både på grund av säkerhet och av smittskyddsskäl kring hästar. Vid våra arrangemang hos föreningarna är personer utspridda över stora ytor och mycket av verksamheten bedrivs utomhus. Vi kan också se tillbaka på en lång period med öppen tävlingsverksamhet under anpassade former under pandemin, där nästintill ingen eller mycket begränsad smittspridning har rapporterats. När möjlighet ges att göra anpassningar utifrån rådande begränsningar, kommer vi att göra det.
Vänliga hälsningar,
Ulf Brömster, ordförande förbundsstyrelsen
Bilaga: Namninsamling skickad till Svenska Ridsportförbundet 2020 12 21
2
Ridsportens Hus, 734 94 Strömsholm, Besöksadress: Herrskogsvägen 2, Tel 0220-456 00, www.ridsport.se
Bilaga: Namninsamling skickad till Svenska Ridsportförbundet 2020 12 21
Till ridsportförbundet 2020-12-13
Att vi i dessa tider behöver vara försiktiga, hålla avstånd och vara rädda om varandra för att minska smittspridningen i Sverige det är vi alla fullt medvetna om och detta är en självklarhet för oss alla. Men att ridsportförbundet fattar beslutet att ställa in samtliga tävlingar för vissa åldersgrupper 6 månader framåt ställer vi oss starkt frågande till. Utifrån vilken riskbedömning är detta beslut fattat?
Under stor del av hösten var det tävlingar som vanligt med genomtänkta restriktioner som alla respekterade. Även SM i både dressyr och hoppning genomfördes. Inomhus SM gick av stapeln när smittspridningen började ta fart som mest. Extra restriktioner sattes in som 99% av de som var på plats följde utan några större protester, avstånd hölls och alla tog sitt ansvar. SM är som ni vet stora tävlingar med massa människor och ryttare. Vi har inte någonstans läst eller hört att ryttarna spred Covid-19 under dessa stora arrangemang, eller att många ryttare eller föräldrar blev sjuka efter detta. Hur kommer det sig då att ni nu fattat beslutet att ställa in tävlingar i 6 månader framåt? Varför inte istället ha tävlingar för alla efter den 25 januari? Med striktare restriktioner. Stäng läktarna och cafeterian. Dela upp bangången så man går per kategori. Ha endast en vuxen medhjälpare per häst och max två om man har fler än en ponny eller häst med sig.
Hur motiverar ni beslutet att vissa åldersgrupper får tävla från och med 25 januari men vissa inte? Om man ska anta att det blir liknande restriktioner som det var under hösten så kan alltså ett småsyskon som är född 2007 tävla, ha med sig sitt äldre syskon som är född 2004 som hjälp på tävlingen, men tävla får hon eller han inte göra för då är hen för stor smittorisk?! Hur motiveras detta?
Efter ert beslut är det flera barn och ungdomar som helt tappat suget. Att motivera sina barn att rida 6 dagar i veckan, att ha sitt noggrant planerade träningsschema, gå ut och rida i ur och skur för att de vet att det är det som krävs för att lyckas på tävlingarna som kommer. Motivationen tryter och många är deprimerade nu när de inte får tävla. Har redan hört flera som funderar på att lägga av. Vi tror också att detta i förlängningen kommer att leda till ökad psykisk ohälsa bland ungdomar, ökat BMI och stillasittande.
Vi förstår absolut att det kommer krävas starkare restriktioner, men att ta bort tävlandet helt i 6 månader för vissa åldrar kommer få enorma effekter. Många i den åldern slutar att rida och tävla, detta kommer vad vi tror få ännu fler att tappa motivationen för att fortsätta med ridningen.
Vad folkhälsomyndigheten tidigare gick ut med var att man skulle bedöma varje sport för sig. Ridsporten är ingen kontaktsport! Vi är duktiga på att hålla avstånd. Vi är mestadels utomhus förutom den stunden man hoppar fram eller är inne på banan. På banan har man två ekipage inne, i dressyr en på banan och en på volten. Kan inte bli mer avstånd!
Stäng läktarna, stäng cafeterian, begränsa antalet medhjälpare per ryttare och låt ridsporten anordna tävlingar för samtliga från och med den 25 januari!
Emma Borgstrand & Kajsa Örnberg
3
Ridsportens Hus, 734 94 Strömsholm, Besöksadress: Herrskogsvägen 2, Tel 0220-456 00, www.ridsport.se
Emma Borgstrand & Kajsa Örnberg