Sverige måste ta tydlig ställning för skydd av civila i Afghanistan

På natten mellan den 8 och 9 juli i år landade militära helikoptrar utanför byn Tangi Saidan i provinsen Wardak i Afghanistan, strax söder om Kabul. Strax därefter tog sig afghanska specialtrupper med väpnat våld in på en klinik som Svenska Afghanistankommittén driver i byn. På väg in i kliniken sköts en anhörig till en patient ihjäl. Väl inne blev alla patienter och personal fråntagna sina mobiltelefoner och förhörda i omgångar. Detta pågick i flera timmar. Sedan tog soldaterna tre personer, och förde ut dem ur byggnaden. Personal och patienter inne i kliniken hörde därefter skott avfyras. På morgonen hittades de tre personerna ihjälskjutna på marken. Klinikchefen saknades. Det bekräftades senare att han förts bort av den afghanska militären. Han hölls i förvar i två veckor utan förklaring.

Sverige tar tydligt ställning för den internationella humanitära rätten i sina diplomatiska relationer och genom sitt utvecklingssamarbete. Det militära engagemanget i Afghanistan måste nu verka i samma riktning. Trots FN:s rapporter om dramatiskt ökande civila offer beskrivs den förhöjda förmågan hos just flygvapnet och specialstyrkorna som en ”framgångssaga” i FOI:s senaste rapport om Resolute Support Mission. Genom sin roll som utbildare och rådgivare inom den afghanska militären har Sverige möjlighet att göra skillnad.

Kära minister och utskottsordförande, vi vill se:

  • En konkret strategi för hur Sverige genom sitt truppbidrag ska bidra till att afghanska och internationella säkerhetsstyrkor inte genomför insatser som drabbar civila eller på andra sätt bryter mot den internationella humanitära rätten.
  • Att internationell humanitär rätt införs som moment i den utbildning som svensk militär genomför, liksom man har gjort med UNSCR 1325.
  • Att ansvar utkrävs. Använd den roll Sverige har för att verka för att brott mot den internationella humanitära rätten utreds och att ansvariga ställs till svars.

Svenska Afghanistankommittén, Christer Bengtsson    Kontakta namninsamlingens skapare