Montera inte ner socialtjänstens öppna insatser i Linköping
Det är fel läge att montera ner öppna insatser inom socialtjänsten
Det är djupt bekymmersamt att vi står inför en nedmontering av öppna insatser inom socialtjänsten, särskilt när samhället brottas med ett flertal allvarliga utmaningar som kräver ökad närvaro och stöd. Under 2024 har tjänster försvunnit, och kommande år ska fler tas bort. Totalt ca 15 tjänster varav flera är arbetsledare. Detta sker i ett läge då behoven av socialt stöd är större än någonsin, och det är svårt att förstå varför man skulle minska på de insatser som faktiskt fungerar.
Att montera ner öppna insatser som har visat sig vara framgångsrika, när de behövs som mest, är inte bara kortsiktigt ineffektivt – det är en farlig väg att gå.
Socialtjänsten spelar en avgörande roll i att vara en nära, lättillgänglig resurs för de som är i behov av hjälp. För många människor, särskilt unga, är det den öppna insatsen som utgör den första kontakten med myndigheter och som gör det möjligt för dem att få det stöd de behöver innan problemen förvärras. Genom att minska på dessa insatser riskerar vi att förlora den viktiga närheten till människor som verkligen behöver hjälp. Socialtjänsten måste vara tillgänglig för dem som har det svårt – och för att kunna vara det behöver vi en stabil och kompetent arbetsstyrka.
En av de stora samhällsutmaningarna vi står inför är den ökande psykiska ohälsan, särskilt bland barn och unga. Fler ungdomar mår dåligt och riskerar att hamna i destruktiva beteenden om de inte får rätt stöd i tid. Gängrekrytering är ett växande problem, och utan ett starkt socialt nätverk som kan fånga upp dessa unga riskerar vi att förlora många till brottslighet och marginalisering. Socialtjänsten, och framförallt öppenvården, har en avgörande roll att spela i att fånga upp och hjälpa dessa ungdomar innan det är för sent. När tjänster försvinner minskar vår möjlighet att göra det.
Att bygga upp de sociala insatser som krävs för att möta samtidens behov är en långsiktig process, och det krävs politiskt mod att prioritera detta i stället för att skära ner. Vi behöver inte bara förvalta de resurser vi har, utan också utveckla verksamheterna för att vara rustade för framtidens utmaningar. Vi behöver stärka socialtjänstens arbete och ge oss själva de förutsättningar vi behöver för att kunna möta de komplexa samhällsproblem som vi står inför.
Det är också viktigt att komma ihåg den kompetens och erfarenhet som finns inom socialtjänsten. Medarbetare är inte bara skickliga, de är också dedikerade och har en passion för att göra skillnad i människors liv. Genom att minska antalet tjänster riskerar vi att förlora den expertis och det engagemang som har byggts upp under lång tid. När vi monterar ner socialtjänsten skapar vi en ond cirkel där den redan hårt pressade arbetsstyrkan får ännu mindre resurser för att möta ett växande behov.
Vi står inte ut med denna nedmontering. Vi ser vilka konsekvenser det får för de människor som verkligen behöver vårt stöd, och vi ser hur det påverkar de anställda, som varje dag gör sitt yttersta för att hjälpa andra. Det är dags att ompröva beslutet att skära ner på öppenvården och i stället ge socialtjänsten de resurser som krävs för att kunna möta samtidens utmaningar. Vi måste fortsätta vara nära, tillgängliga och kunna ge den hjälp och det stöd som människor behöver för att kunna förändra sina liv. Det är inte läge att montera ner – det är läge att bygga upp.