Aldrig utan samtycke!
INTE UTAN SAMTYCKE!
Året är 2013. En tjej på en fest blir våldtagen. Hon blir inlåst i ett rum med sex andra killar där de tar hennes jacka, gömmer hennes mobiltelefon och sedan tar av henne kläderna. De ignorerar att hon säger nej. Dessa sex killar blir senare frigivna av hovrätten eftersom de anser att hon inte var i ett ’’hjälplöst tillstånd’’.
Var hon inte i ett hjälplöst tillstånd? Vad mer hade hon behövt göra för att klargöra att hon inte ville?
Året är 2014. En kvinna blir hembjuden av en man på en drink. Vad som började med kyssar slutar med ofrivilligt samlag; med andra ord våldtäkt. Kvinnan protesterade gång på gång och sade upprepade gånger nej, nej och nej. Denna man friades för att han uppfattade hennes nej som ett ja -trots att kvinnan tydligt och uttryckligen inte medgett sitt samtycke till handlingen.
Det är fall som dessa som tydligt visar att våldtäktslagen i Sverige inte räcker. Den är inte tillräcklig - inte ens i närheten.
Lagen som den ser ut idag förutsätter att kvinnans kropp är tillgänglig så länge hon inte gör motstånd. Detta är fel; det borde vara tvärtom, att kvinnans kropp inte är åtkomlig förrän hon uttryckligen har gett upprepat samtycke.
Signalerna som lagen ger idag är att det i princip är fritt fram att våldta enligt behag, eftersom du antagligen inte lär få en fällande dom i alla fall. De tidigare nämnda exempelen visar detta alltför tydligt. Lagen idag skyddar inte de som behöver den.
Justitieministern Beatrice Ask säger däremot att det är en självklarhet att samlag ska vara frivilligt och menar därför att ett samtyckeskrav är onödigt. Detta är fel; det reflekterar inte ökningen av våldtäkter i brottstatistiken, det reflekterar inte de många friande domarna och det reflekterar absolut inte våldtäktsfallen idag.
År 2012 anmäldes 4137 våldtäkter till polisen. Av dessa var det endast 313 fall som gick till lagföring och dom. Visar inte dessa siffror att justitieministerns uttalande inte stämmer?
Vi håller inte heller med Beatrice Ask som säger att det är svårt att säga hur ett samtycke skulle se ut. Varje människa som någon gång haft samlag vet att det finns många sätt att visa att det är frivilligt – signaler som alla vid sina sinnens fulla bruk borde kunna uppfatta. Att uttrycka ett nej eller att ligga still och inte säga någonting alls, är alltså inte något av de sätten.
De som är kritiska till en förändring av lagen mot våldtäkt menar att det skulle stå ord mot ord; att ett samtycke skulle vara svårt att bevisa. Detta är sant, men vi säger precis som Madeleine Leijonhufvud (professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet): många brott är idag svåra att bevisa men att det inte har hindrat oss i tidigare fall att dra gränser mellan vad som är brottsligt och inte. Dessutom är det många engelsktalande länder som redan idag har ett sådant här lagkrav, bland annat Storbritannien.
I våldtäktsfall är det kommentarer som ’’vad hade hon på sig?’’, ’’var hon full?’’, ’’hon visade aldrig att hon inte ville’’, ’’hon sa ju aldrig nej’’ som står i fokus. Det är den utsatta som får stå i rampljuset, men av helt fel anledningar. Det är den utsatta personens trovärdighet som ifrågasätts; det är den utsatta personen som måste rättfärdiga sitt beteende. Det är den utsatta personen som återigen får känna sig kränkt när utgångspunkten egentligen borde vara att inga sexuella handlingar ska få ske utan samtycke.
Genom att skriva på denna lista med Ditt för- och efternamn markerar Du tydligt att Du tycker att lagen måste ändras: samtycke borde vara självklart! Du skulle bidra till rättvisare bedömning i dagens rättsväsende. Du skulle bidra till att rättvisa skipas. Du skulle bidra till att de som gjort fel ställs mot väggen - och faktiskt får en fällande dom.
Vi hoppas på att många skriver på denna namninsamling så att vi kan skicka vidare den till justitieutskottet och kräva samtycke i Sveriges våldtäktslagar! Tillsammans kan vi trycka på så att en förändring sker och glöm inte:
Aldrig utan samtycke.
Donjeta Krasniqi Kontakta namninsamlingens skapare
Meddelande från administratören av denna webbplatsVi har stängt denna namninsamling och tagit bort undertecknarnas personuppgifter.Europeiska unionens allmänna dataskyddsförordning (GDPR) kräver ett legitimt skäl för att lagra personlig information och att informationen lagras så kort tid som möjligt. |