Upprop Enskilda Firmor för bättre villkor!
Kontakta namninsamlingens skapare
Remissvar Omsättningsstöd Okt 2020
2020-10-23 07:59:13Den 9 okt sände vi in vårt remissvar till regeringen ang deras förslag till omsättningsstöd för enskilda näringsidkare. Besked väntas den 29 okt 2020. Läs gärna mer om förslaget på regeringens hemsida. Här kan du ta del av vårt remissvar:
Yttrande till förslag om omsättningsstöd för enskilda näringsidkare
Inledning
”Upprop För Enskilda Firmor” startades i april 2020 av de enskilda näringsidkarna Rita Saxmark & Linnéa Sallay.
Mail med uppropet samt referens till namninsamling sändes in till Arbetsmarknadsdepartementet, Näringsdepartementet och Kulturdepartementet den 27 april samt den 4 maj 2020. Initiativtagarna har haft stöd av KLYS.
Uppropet har fått stor uppmärksamhet i press & media. Förutom initiativtagarnas egen namninsamling anslöt flera yrkesförbund uppropet med egna namninsamlingar Däribland Svenska Fotografers Förbund, Journalistförbundet, Föreningen Svenska Tecknare, Teater-förbundet m fl. Namninsamlingen fortsätter och är idag uppe i närmare 8.500 namn.
Titeln på uppropet är:
UPPROP FÖR ENSKILDA FIRMOR – A-KASSA – KORTTIDSARBETE
Frilansare inom flera branscher
Uppropet handlar om att enskilda näringsidkare diskrimineras under denna coronakris. Vi uppmärksammar systembrister i ett förlegat a-kassesysten och efterlyser samma möjlighet till korttidsarbete som aktiebolagen under denna coronakris.
Regeringens förslag till omsättningsstöd för enskilda näringsidkare Med den bakgrunden anser vi att frågan om omsättningsstöd går helt i linje med vårt upprop, även om det täcker in andra frågor. Av uppenbara skäl har vi inte haft möjlighet att tillfråga dessa tusentals personer om deras åsikt i frågan om omsättningsstöd, men vågar påstå att de som skrivit under vårt upprop även stöder detta remissvar.
Vi är positiva till att ett särskilt stöd riktas till enskilda näringsidkare men finner stora brister i detta. Företagare med bolagsformen enskild firma har ofta en mycket oregelbunden arbetssituation och många kommer därför inte kunna ta del av det föreslagna stödet.
Det oroar oss! Vi tar härnedan upp de punkter i promemorian vi anser borde förbättras. Utformningen av stödet med förslag till lösningar Förlängning Omsättningsstödet bör förlängas augusti - oktober med möjlighet till ytterligare förlängning. Sedan i somras har covid-19 åter ökat och vi vet inte hur länge pandemin kommer fortgå. Därför är det viktigt att stödet kan förlängas.
Tre etapper
Att dela upp stödet i tre etapper försvårar att rikta stödet på rätt sätt. Som enskild näringsidkare kan det vara väldigt olika vad man tjänar under vissa perioder av året. Det kan dessutom skifta från år till år! Man kan inte enbart titta på hur inkomsten såg ut under vissa perioder 2019 och jämföra med samma period 2020. En lösning kan vara att titta på hela 2019 års omsättning, eller gärna tre år tillbaka i tiden. Därefter göra ett genomsnitt och komma fram till vad företagaren förlorat per månad istället. Begränsning av inkomstbelopp Med krav på ett tak, där omsättningen ska nå upp till 200.000 kr netto per år, innebär att de som verkligen har behov av stöd avstängs från detta. I promemorians konsekvensanalys, tabell 1 sidan 31, kan man läsa att den genomsnittliga netto-omsättningen inom konstnärlig och kulturell verksamhet är 129.000 kr. Det betyder att en gräns på 200.000 kr skulle innebära att flertalet inte ges möjlighet att söka detta stöd. Det faller på sin orimlighet att en person som haft en omsättning på 200.000 kr kan söka stöd, medan en som haft 199.000:- eller strax därunder, ej har rätt att söka.
Dessutom ser vi att de som varit föräldralediga eller varit sjuka – som fått pengar från Försäkringskassan – faller bort. Samma sak gäller för s k kombinatörer som förutom sin enskilda firma även ibland har uppdrag inom samma bransch men då mot a-skatt.
Vi anser därför att taket bör sänkas eller helst slopas helt. Många med egen firma är idag kombinatörer och därför bör man i denna krissituation räkna omsättningen baserad på både f-skatt och a-skatt.
En lösning kan vara att titta på vad den faktiska inkomsten varit - under förslagsvis 3 år tillbaka - och göra ett överslag vad företagaren förlorat per månad under pandemin. För kombinatörer som, förutom att arbeta som enskild näringsidkare även har en form av anställning mot a-skatt, kunde en lösning vara att kunna tillgodoräkna sig sin totala inkomst. Detta om man kan bevisa att man arbetat inom samma bransch som i sin enskilda firma.
Avslutning
Sverige har idag runt en halv miljon enskilda näringsidkare. Regeringen har sedan decennier uppmuntrat till småföretagande, vilket har lett till att de flesta uppdragsgivare idag kräver att man fakturerar sina uppdrag. Många har därför sett sig tvungna att starta enskild firma. Sedan starten av pandemin har vi varit diskriminerade av regeringen, trots de åtgärder som presenterats hittills. Vi ser fram emot att regeringen denna gång uppmärksamt lyssnar till den frilansande enskilda näringsidkarens behov under pågående coronapandemi.
Med vänliga hälsningar,
#Uppropförenskildafirmor
Rita Saxmark
Sångerska, Artist, Logonom, Röstcoach, Reseledare
Linnéa Sallay
Sångerska, Violinist, Auktoriserad Turistguide i Stockholm, Reseproducent, Arrangör
Linnéa Sallay
Insänt till Regering & Pressrelease
2020-05-04 14:27:55TACK FÖR DITT STÖD!
Här följer en uppdatering 23 okt 2020:
Uppropet samlar fortfarande röster så fortsätt gärna att sprida denna namninsamling.
Mer om uppropet härnedan.
---
Det senaste som hänt är att vi lämnat in ett remissvar till regeringen med anledning av deras förslag om omsättningsstöd för enskilda näringsidkare. Förslaget väntas träda i kraft 29 oktober. Tyvärr är förslaget långt ifrån bra och många kommer inte kunna ta del av detta stöd så vi hoppas att de tagit till sig av alla remissvar som strömmat in.
Den 30 oktober är sista datumet för att lämna in remissvar på den nya a-kasseutredningen. Utredningen är på 1000 sidor (!) men vi kommer försöka lämna in ett yttrande även här.
---
Vårt upprop har sänts in vid två tillfällen till berörda departement i regeringen - 27/4 samt 4/5. Vi har efterfrågat svar samt bifogat en sammanställning av alla namninsamlingar som skett parallellt. Hittills har enbart Kulturdepartementet sänt ett standardsvar som inte bemöter våra frågor.
Totalt har idag ca 8.500 personer skrivit under, däribland medlemmar från olika förbund.
Vi vill rikta ett varmt tack till följande personer och förbund som visat stort stöd för vårt upprop och startat namninsamlingar för oss inom sina respektive förbund:
Paulina Holmgren, ordförande Svenska Fotografers Förbund
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Josefine Engström, ordförande för Föreningen Svenska Tecknare
Simon Norrthon, ordförande Teaterförbundet
Peter Thörn, ordförande Småföretagarnas Riksförbund
Ted Gemzell, VD Frisörföretagarna
Förutom vår egen namninsamling ingår även en namnlista från fantastiska Helena Jansson Danielsson som startade sin insamling den 6 april på samma tema. Av de dryga 8.500 namnen står Helenas lista för över 1.200 namn.
Stort tack till dig Helena som tog kontakt med oss för att arbeta för gemensam sak.
Press releaser har gått ut 27/4 samt 4/5 som uppmärksammats i radio, Webb TV samt tidningar över hela landet.
Våra respektive namninsamlingar fortsätter samla underskrifter.
Vi kommer att sända in uppföljningar till Regeringen med uppdaterade namnlistor ända till dess vi får ett bemötande.
Fortsätt därför att dela och sprida denna insamling!
Vi ser fram emot nya beslut i regeringen med nya regler
som ger oss möjlighet att fortsätta jobba med det vi älskar!
ÄN EN GÅNG STORT TACK FÖR DITT STÖD!
Med varma hälsningar
Linnéa Sallay
Rita Saxmark
Linnéa Sallay