Upprop mot chockhöjda tomträtter i Malmö

Köp din tomt nu eller betala i snitt 33 procent mer efter nyår. Denna situation har plötsligt Malmöborna i 2177 småhus med tomträtt hamnat i.

I mitten av september kom besked om de nya taxeringsvärdena för småhus och i Malmö kommun höjs marktaxeringsvärdet med i snitt 33 procent från den 1 januari 2021. Detta marktaxeringsvärde ligger till grund både för friköpspriset och för markhyran, den så kallade avgälden.

Nivån på höjningen går inte att förutse men den styr boendekostnaden – enligt ett uråldrigt system som få husköpare förstår. Genom lagstiftning och bruksvärdesprincipen är boende i hyreslägenheter skyddade mot chockhöjda hyror. För småhusägare som hyr en tomt av kommunen genom tomträttssystemet finns inget motsvarande skydd.

Med den 33 procentiga ökningen av taxeringsvärdet 2021 ökar friköpspriset med i snitt runt 250 000 kronor till 1 miljon kronor. Den som får sin markhyra för kommande period fastställd med de nya taxeringsvärdena kommer få en markhyra på i snitt 30 069 kronor om året.

De hastigt stigande marktaxeringsvärdena skapar dessutom ytterligare ett problem för tomträttshavare. Organisationen Villaägarna ser att banker har blivit mer restriktiva i sin kreditgivning och säger nej till ökad belåning för friköp av tomt. Detta sätter många småhusägare i en orimlig situation där man i praktiken ställs inför ett faktum med chockhöjda hyror.

Vi är mitt i en pandemi och den ekonomiska osäkerhet som denna situation skapar. Det gör det extra svårt för Malmöborna att på några veckor fatta beslut om något så komplicerat som ett tomtköp.

Många andra kommuner har vidtagit olika åtgärder för att mildra effekten av det hastigt uppkomna läget. I Stockholm sänktes friköpsavgiften till 50 procent av marktaxeringsvärdet för tre år sedan för att bättre spegla marknadsvärdet och i Landskrona är motsvarande siffra 40 procent. Stockholm har dessutom infört ett tak så att småhusägare på förhand vet hur stor en höjning maximalt kan bli.

Flera kommuner väntar alltid ett år innan man börjar använda nya taxeringsvärden för att beräkna friköpspriset. Så gör till exempel Västerås, Norrköping och Karlstad. Ett annat färskt exempel är Eskilstuna kommun som nyligen skjutit upp höjningen av friköpspriset ett år – till 2022 – för att ge sina invånare mer betänketid. 

Vi vill att Malmö kommun:

  1. Fattar ett omedelbart beslut om att inte låta de nya taxeringsvärdena höja friköpspriset redan den 1 januari 2021. Hushållen måste få information och rådrum. 
  2. Snabbt går ut med personlig information till alla hushåll om hur stigande taxeringsvärden på marken påverkar deras tomträtt och när höjningen sker. 
  3. Gör en skälighetsbedömning av dagens friköpsnivå i förhållande till dagens markvärden.

Detta upprop kommer att skickas till alla ledamöter i tekniska nämnden i Malmö stad i ett försök att få dem att fatta beslut enligt ovan.