För en mer human vårdapparat

Quoted post

SSK

#5 Är patienter konsumenter och kan man producera vård?

2011-05-05 12:46


Humanismens värden var tidigare rådande och patientvården var kvalitativt mycket god. Under slutet av 90-talet kommer det biologiska/naturvetenskapliga perspektivet att göra sitt intrång inom vården. Industrialismens värden och metoder implementeras. Dess begrepp och termer förändrar vår syn på människan från subjekt till objekt. Idag verkar vi i en tid då patienter inte är patienter utan kunder som konsumerar vård. Sjukhus och vårdinrättningar producerar vård.Det handlar om kvantitet! Vissa privata vårdbolag är nu börsnoterade och personal kan köpa aktier i dessa!

Jag anser att sjukvården havererat. Under ett antal år har dålig ekonomi lett till kraftiga nedskärningar av personalstyrkan, samtidigt som privata vårdbolag etablerat sig. Den kvarvarande fasta personalen är hårt pressad. Många tar till sig osunda överlevnadsstrategier som likgiltighet i patientarbetet. Många långtidssjukskrivs. Personalbrist löses kortsiktigt via bemanningsföretag. Detta dränerar vården. Detta drabbar patienten på så vis att det inte blir någon kontinuitet i vårdprocessen, när olika läkare, sjuksköterskor, undersköterskor ska vårda patienten. Det finns inte tid till att skapa sig den helhetsbild som är nödvändig för att god och säker vård ska bedrivas. På vårdcentraler kan patienten få träffa en ny läkare vid varje nytt besök. På sjukhus kan inneliggande patienter vårdas av nya ansikten var och varannan dag.Att läsa journalen för att skaffa sig en helhetbild är omöjligt för en för dagen inkallad bemanningssjuksköterska. Då återstår muntlig rapportering, kanske även den från en för dagen inkallad bemanningssköterska. Det säger sig självt att information tappas.Här är nyckel till de allvarliga fel som ökar inom vården! Detta är inte patientsäker vård!

Vården har specialiserats in absurdum idag. Exv. äldre mulitsjuka patienter (den vården är inte utbyggd ännu) vårdas för den aktuella åkomman på en specialistavdelning.Tillstöter komplikationer från någon av de andra sjukdomarna denne lider av flyttas patienten till nästa avdelnings specialite.Det kan bli många flyttar inom en vårdperiod.

3.Vad krävs för att komma tillrätta med det?
Ett förbud i lagen mot fortsatta nedskärningar i vården!
Vården ska verka i offentlig regi. Privata vårdbolag med vinstintressen ska inte få dränera vården. Vi vet att vinster med avancerad skatteplanering går direkt till utländska konton. Ingen bolagsskatt betalas i Sverige.I ledaren från senaste numret av Omvårdnadsmagasinet beskrivs detta.

Sjuksköterska som fått nog!





Svar


Anonymous

#9 Re: Är patienter konsumenter och kan man producera vård?

2011-05-05 14:18:45

#5: SSK - Är patienter konsumenter och kan man producera vård?

Jag kunde inte sagt det bättre!

 

Stående ovationer...Tack!

 

//Arvin

Martin

#179 Re: Är patienter konsumenter och kan man producera vård?

2011-05-17 01:01:14

#5: SSK - Är patienter konsumenter och kan man producera vård?

Mycket bra skrivet. Jag håller fullständigt med!

Oavsett vilka motiv eller fina förklaringar som framförs finns det ingen vinst för vare sig vårdpersonal eller vårdtagare när vård bedrivs kommersiellt. Visst kan en stafettläkare tjäna lite bättre under några år men kontinuiteten tappas och totalnotan blir högre då dessa bemanningsföretag ska ha sin del av kakan. Inte ska det väl vara omöjligt att bedriva effektiv sjukvård i offentlig regi, det är endast en myt som marknaden har lyckats få oss att tro på för att tjäna deras syften. Och om nu vård i privat regi rent organisatoriskt skulle visa sig vara något effektivare än offentlig vård, så är det endast i syfte att skapa överskott sina ägare. Tro inget annat!

Jonny

#316 Re: Är patienter konsumenter och kan man producera vård?

2011-09-15 23:03:17

#5: SSK - Är patienter konsumenter och kan man producera vård?

Jag är sjukgymnast, pluggar till läkare av olika skäl. Har jobbat inom öppen och slutenvård. Offentligt och privat! Min erfarenhet hitintills är att privat fungerar bättre, för patienter och personal. Vad stora vårdbolag hittar på med stordrift, vet jag inte, det kan stämma de skeppar ut vinster utomlands till offshore konton, det är möjligt. Och isåfall är det trist och bör möjligen stoppas...

Min erfarenhet sträcker sig till mindre privata enheter, som fungerar väl, inte perfekt, men väl! Man har koll på varenda krona vart de går, och inte går de utomlands i alla fall, det kan jag lova! Det mesta har återinvesterats i sjukvården i form av sjukvårdsteknologi och personal. Jämfört med de ställen där jag var offentligt anställd trivdes jag bättre på de privata.

Däremot saknas i debatten vart skattekronorna går! Av varje skattehundralapp gick ca drygt 30 kr till sjukvård på 80-talet, medan nu på 2000-talet endast en tia drygt! Det är en minskning med över 60%! Visste Ni det som debatterar detta viktiga ämne?? Vart går resten?? Knappast till skola och omsorg....